Gezonde Kalveren met Milk Bar ™ Drinksystemen

Gezonde kalveren
Iedere melkveehouder wil gezonde kalveren opfokken met weinig problemen. Maar hoe? Wist u dat de manier van melkverstrekking hier veel invloed op heeft? Veel kalveren krijgen melk uit een emmer of schaaltje. Dit is een onnatuurlijke manier van drinken voor een kalf. Wil je weten waarom dit onnatuurlijk is? Het antwoord staat verderop in deze nieuwsbrief.

HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL IN EVENWICHT
Van nature drinkt een kalf langzaam, zo’n 3 minuten per liter melk en produceert daarbij veel speeksel. Het speeksel speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, de vertering en het evenwicht van de PH waarden in de lebmaag.
De slokdarmsleuf vormt zich tijdens het drinken door spiersamentrekkingen, de slokdarmsleufreflex, om ervoor te zorgen dat de melk de pens passeert en in de lebmaag terecht komt. Doordat de slokdarmsleuf slechts een beperkt volume heeft, moet de melk langzaam stromen zodat die niet overloopt en de melk hierdoor in de pens of de longen terecht komt.

MET OOG OP GEZONDHEID
De Milk Bar™ speen is ontwikkeld om te functioneren als een speen van de koe. Wordt een Milk Bar™ speen ingedrukt dan druppelt er melk uit, net als bij de speen van een koe. Het kalf moet zuigen om de melk eruit te krijgen.

MOE EN VOLDAAN
Wanneer kalveren via een Milk Bar™ speen gevoerd zijn, zijn ze natijd moe en voldaan. Ze gaan niet aan voorwerpen of andere kalveren sabbelen om hun zuiginstinct te beantwoorden of om extra speeksel te produceren.

De spenen op 60 cm hoogte
Om het spijsverteringsstelsel optimaal te laten functioneren is het van belang dat het kalf in dezelfde houding drinkt als bij de koe. Hierbij dient de speen zich ongeveer 60 cm boven de grond te bevinden, dit komt ongeveer overeen met de positie van de spenen van een koe. Als het kalf in deze houding drinkt, sluit de slokdarmsleuf zich volledig zodat de melk in de lebmaag terecht komt.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?
• Maximale speekselproductie verhoogt de immuniteit.
• Betere lactose opname.
• Minder kans op voedingsdiarree, opgelopen kalveren & longontsteking
• Betere groei.

MILK BAR™ voor eenling- en groepshuisvesting
Agri-Plastics is officieel dealer van Milk Bar™ drinksystemen. Dit Nieuw Zeelands systeem zorgt voor een betere vertering van de melk dankzij spenen met een langzame doorvoer en zonder ventiel. Dankzij deze spenen wordt een natuurlijke manier van drinken nagebootst.
Milk Bar™ produceert drinksystemen voor zowel eenling als groepshuisvesting. Doordat de spenen de melk langzaam vrij geven, zijn kalveren in groepen geen concurrent van elkaar. Hierbij is het belangrijk dat het leeftijdsverschil per groep niet groter is als circa 10 dagen.