Je winkelwagen is momenteel leeg!
Melkveehouderij Van Der Steege, Genemuiden, NL
“Weer schik in het voeren en kalveren groeien kilo per dag”
Melkveehouders Herwin en Lucinda van der Steege uit Genemuiden zijn lyrisch over de komst van vier groepshutten van Agri-Plastics op hun bedrijf. Vanuit een situatie met behoorlijk hoge kalversterfte is het jongvee nu gezond en dat geeft enorm veel voldoening. De sterfte onder de kalveren ging de melkveehouders namelijk niet in de koude kleren zitten.
Gezondheidsproblemen
Het echtpaar heeft een melkveebedrijf van honderdtwintig koeien, met ongeveer zestig stuks jongvee. Net als bij het gezin met hun drie kinderen runnen Herwin en Lucinda van der Steege de onderneming als een team. “De kalveren zijn vooral mijn pakkie-an”, vertelt Lucinda van der Steege. De kleine eenlinghokken buiten en de matige luchtvochtigheid in de kalveropfok zorgden tot december voor de nodige kopzorgen. De vaarskalveren hadden te kampen met longproblemen en een groeiachterstand, waarschijnlijk door het slechte binnenklimaat. Niets beter dan de schone buitenlucht was in ieder geval het advies. En dat blijkt wel in de praktijk.
Proef met groepshut
Op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg werden de Overijsselse melkveehouders nieuwsgierig naar de groepshut van Agri-Plastics. Een concept dat de overgang van individuele naar groepshuisvesting moet vereenvoudigen. In december kwam de groepshut acht weken als proef op het erf van Van der Steege. “Ik moet het afkloppen, maar sindsdien hebben we geen longproblemen meer gehad.”
Werkplezier terug
Inmiddels staan er groepshutten voor vier groepen op het bedrijf. Onder een afdak met een mooie uitloop. “De kalveren staan altijd droog, maar wel in de buitenlucht.” Tegelijkertijd is er ook geïnvesteerd in een nieuwe shuttle om melk met een constante temperatuur aan te bieden. De combinatie werkt volgens Van der Steege super.
De gezonde kalveren geven de melkveehoudster ontzettend veel werkplezier. “Het voeren doe ik weer met ‘dikke schik’. De kalveren groeien een kilo per dag. Het worden enorme beesten. Dat is zo mooi om te doen. Achteraf gezien had dit natuurlijk veel eerder gemoeten.”
Melkveehouderij van der Steege, Genemuiden, (NL)