TDB Holsteins (Thomas de Brabander), Profondeville, (BE)

“De kalveren doen het buiten veel beter dan binnen”

Op het bedrijf van Thomas de Brabander uit het Belgische Profondeville stonden melkkoeien en jongvee in één stal. Omdat het aantal koeien groeide, stond de veehouder voor een uitdaging. Moest hij bijbouwen voor de melkkoeien of voor jongvee? De oplossing bleek een stuk simpeler: de jongste kalveren worden nu buiten gehuisvest in vijf groepshutten van Agri-Plastics.  

“Wij zijn echt heel tevreden met deze oplossing”, vertelt De Brabander. “Allereerst vanwege het enorme werkgemak. We hebben 120 melkkoeien en 120 stuks jongvee en willen het werk met één man kunnen rondzetten. Dan moet het vlot lopen en dat doet het met deze hutten. Instrooien gaat heel gemakkelijk via de strooiseldeur aan de achterkant. Ook schoonmaken gaat heel makkelijk dankzij het inschuifbare hekwerk. We werken met plezier bij de kalveren en de kalveren hebben geen stress door de werkzaamheden. Dit bereik je met geen enkel ander hok.”

Thomas kwam Agri-Plastics op het spoor via een oud stagebedrijf. “Dat is een veehouder die niet makkelijk te overtuigen valt. Ik dacht ‘Als hij het gebruikt, dan moet het wel goed zijn’. Daarop heb ik contact gezocht met Agri-Plastics. Dat contact liep van begin tot eind heel plezierig. Ze doen wat ze beloven en houden je op de hoogte. Ze hebben ook overal een oplossing voor. De hooiruif aan de zijkant? Het was geen probleem. Aanpassen van het hekwerk en de waterbak? Ze regelen het. Heel flexibel en servicegericht allemaal!”

Het valt Thomas op dat de kalveren veel beter groeien sinds ze in de groepshutten zitten. “Bij spenen zijn ze veel zwaarder, dat hebben we gemeten. Ik denk dat het komt door de buitenlucht. Daar krijgen ze meer weerstand door. In de oude situatie stonden ze in een klimaat voor melkvee. Kalveren gedijen beter in een ander klimaat. Al met al ben ik heel tevreden. Als we weer plaats tekort komen, kopen we er zo weer een hut bij!”

Thomas de Brabander (TDB Holsteins), Provondefille, (BE)