Melkveebedrijf Zandman, Beerze, (NL)

“We besparen dankzij Flap Duct een flesje antibiotica per maand”

De kalverafdeling van melkveehouder Bert Zandman uit het Overijsselse Beerze was tot een aantal maanden geleden nog een zorgenkindje binnen het bedrijf. Op papier was alles tiptop in orde, maar schommelende temperatuursverschillen in het voor- en najaar zorgden dikwijls voor longontsteking bij de jonge dieren. Met de installatie van het Flap Duct-ventilatiesysteem van Agri-Plastics lijkt dat probleem verholpen.

 

Zorgenkindje door longproblemen
Een flesje antibiotica per maand was nodig om de longproblemen het hoofd te bieden. “Door een ongezonde leefomgeving”, zo blikt Zandman terug, “We bleven hannesen. Het lukte niet om voldoende kuubs te ventileren, terwijl ook de deskundigen concludeerden dat alles perfect wes.

 

De nieuwe stallen werden in 2013 gerealiseerd. De afdeling met de kalveren bleef, ondanks verschillende maatregelen, een zorgenkindje. “Vooral als je langere tijd te maken hebt met te koude nachten, zoals die regelmatig in het voor- en najaar voorkomen.”

 

Gestuurde ventilatie
De positieve geluiden over het Flap Duct-ventilatiesysteem van Agri-Plastics overtuigden Zandman. Over de volledige lengte van de stal zijn de buizen aangebracht. Gestuurd en aangepast aan de buitentemperatuur komt er een frisse luchtstroom de ruimte binnen. “Ideaal als de dagen warm zijn en de nachten koud.”

 

Flinke besparing en gezondheidsvoordeel
Zandman heeft het systeem drie maanden hangen. Sindsdien is behandeling tegen longontstekening niet meer nodig. “Het scheelt kosten voor de dierenarts en de medicijnen. Als we het hebben over een pinkengriepenting, dan gaat het over veel geld. Je heb zomaar een paar duizend euro bespaard. We zijn er bovendien van overtuigd dat door de aanpassing meer kalveren het redden tot vaars, omdat ze geen longproblemen meer hebben.”

 

Bijkomend voordeel is dat in de stallen veel minder vliegen zijn. “Door de windverplaatsing hebben we de ontwikkeling van larven in het strohok beter onder controle. Van tocht is geen sprake. Wij zijn dolenthousiast.”

Bert Zandman, Melkveebedrijf Zandman,Beerze, (NL)