Dairy van Praet (Fam. Costers – v.d. Walle), Oedelem, (BE)

Blij met groepshutten: “Meer weerstand door sterke start”

Kalveren die sterk starten, hebben een betere weerstand. Met deze overtuiging heeft melkveehouder Patrick Costers, van Dairy van Praet in Oedelem, na een proefperiode acht groepshutten van Agri-Plastics gekocht. “We willen snel werken en daarbij hebben we een perfecte groepshut gevonden.”

 

Buitenlucht gezond

“Met kalveropvang in de stal is altijd iets. Vocht, klimaat, het zorgt voor longproblemen. In hokken die buiten staan zien wij meer en betere groei.” Costers deed de wijsheid op bij collega-melkveehouders. Zijn zoon zag dat in Amerika, in tegenstelling tot België, vrijwel alle kalveren buiten in hokken zitten. “Ook in streken waar regelmatig vorst is, staan de dieren buiten. Dat is niet voor niets.”

 

Strooiseldeur en inschuifbaar hekwerk
De kalveren gaan bij het melkveebedrijf in Oedelem na 24 dagen van de eenlingboxen naar de groepshutten, waar plek voor vier dieren is. Costers is lovend over de kalverhuisvesting, waarmee hij vorig jaar op Agribex kennismaakte en nu een aantal maanden werkt. “De strooiseldeur aan de achterkant kan naar boven draaien, wat het instrooien met strooisel eenvoudig maakt. Daar is geen verreiker voor nodig. Aan de voorkant zit een inschuifbaar hekwerk met wielen, zodat we met de Bobcat de hokken kunnen verplaatsen voor het schoonmaken. Ook dat sprak ons aan. We willen snel werken en daarbij hebben we een perfecte groepshut gevonden.”

 

Warmte blijft buiten
De nokventilatie is voor de warme zomerdagen een voordeel. “Het zonlichtblokkerende materiaal houdt de warmte goed tegen. De temperatuur in de groepshutten is perfect.” Bij Dairy van Praet staan de groepshutten tijdelijk in de sleufsilo, maar worden op den duur verplaatst. “De hokken zijn eenvoudig te verplaatsen, dus dat is zo klaar.”

 

Tijdswinst

Costers: “Kalveren met een goede start kosten ons ook minder tijd, dan in een situatie met kalveren die met longproblemen kampen. De praktische bouw van de groepshutten maakt het werk bovendien gemakkelijker. Wij hebben een melkveebedrijf met 340 koeien. Dus er is altijd meer dan genoeg te doen.”

Familie Costers – v.d. Walle, Oedelem, (BE)